Schoenen schoonmaken

Het hoort erbij: schoenen schoonmaken! Je wilt toch ook dat je schoenen er netjes uitzien? Je bent zuinig om je nieuwe schoenen, gaat naar je eerste afspraakje of je belangrijke sollicitatie gesprek. Schoenen maken de man, maar zeker ook de vrouw. 

Het regelmatig schoonmaken van je schoenen zorgt ervoor dat ze lang meegaan. En hoe duurzaam is dat? Met schone schoenen ziet je outfit er een stuk beter uit. Of dat nu suede, gladleer of sneakers zijn.

Ik leg je graag uit welke producten je kunt gebruiken, verschillen tussen schoensoorten en handige tips!

Verschillende materialen: Waarmee rekening te houden?

Schoenen worden van veel verschillende materialen gemaakt.  Ook worden er wel combinaties van materialen gebruikt. Dat maakt het niet makkelijker. Gebruik als uitgangspunt altijd het kwetsbaarste materiaal. Canvas en textiel kunnen minder hebben dan gladleer. Ook suede en nubuck zijn kwetsbaar. Neem de tijd om je schoenen schoon te maken. En ga niet gelijk met de sterkste reinigers aan de slag. Dat is niet goed voor het materiaal maar ook niet voor het behoud van de kleur.

De meest gebruikte schoonmaakmiddelen

Zijn je schoenen net vies geworden? Dan werkt een schoon doekje met wat water vaak nog wel. Dat wordt anders als er sprake is van al wat oudere vervuiling of hardnekkige vervuiling zoals vet.

Naast dat vochtige doekje adviseer ik altijd om schoenen altijd zo droog mogelijk schoon te maken. Lukt het met een borsteltje of gummetje?  Dan heeft dat de voorkeur. Niet? Dan ga je aan de slag met een neutrale of sterkere reiniger.

Veters schoonmaken

Voordat je met je schoenen aan de slag gaat is het verstandig om de veters te verwijderen. Het schoonmaken van de schoenen gaat beter, je maakt je veters niet vuiler dan ze al zijn en je kunt ze gelijk even apart reinigen. Ben je aan de slag met een neutrale reiniger voor leer, suede of sneakers? Neem een beetje met voldoende water en borstel je sneakers schoon.

Suede schoenen schoonmaken

Suede en nubuck kun je redelijk met elkaar vergelijken qua schoonmaak. Suede is een kwetsbaar leer en verdient aandacht. Een vlek op suede kun je eerst proberen met een suede gum of crepeborstel weg proberen te wrijven. Dat lukt vaak! De gum zie je gedurende het gebruik afbrokkelen en de crepeborstel wordt steeds viezer omdat deze het vuil opneemt van het suede.

Lukt het niet ga dan voor een specifieke suede reiniger. Om kleurverschil tegen te gaan adviseer ik je nadien je schoenen in te sprayen met een speciale suede spray in de gewenste kleur.

Leren schoenen schoonmaken

Met een vochtige doek kun je direct na een vervuiling vaak een vlek voorkomen. Daarna kun je het beste kiezen voor een combinatie product: een lotion die zowel reinigt als voed. Is de vervuiling ernstiger dan heb je meer nodig. Denk aan een neutrale shampoo of een specifiekere reiniger voor gladleer. Na het schoonmaken en drogen is het zaak het leer weer te voeden. Hiermee voorkom je kreuken en deuken. Daarna adviseer ik je de schoenen weer te poetsen in de juiste kleur.

Kunstleren schoenen schoonmaken

Bij kunst oftewel nep leer hoef je je geen zorgen te maken over gevoelig leer. Kleurechtheid kan net als bij leer wel voor een probleem zorgen. Ga dus hier ook niet gelijk aan de slag met sterke reinigers. Als een milde shampoo of cleaner de klus kan klaren is dat vele malen beter. 

Sportschoenen schoonmaken

Gympen of sneakers kunnen heel veel verschillende materialen bevatten en vaak zelfs combinaties. Je hoort verhalen over hoe makkelijk het gaat om ze schoon te maken in de wasmachine. Sommige wasmachines hebben er zelfs speciale programma’s voor. Toch adviseer ik het niet! Dat komt omdat tegenwoordig nagenoeg alle schoenen en vooral sportschoenen gelijmd zijn. Lijm en water was en is nog steeds geen goede combinatie. Dat is probleem 1 en het tweede probleem is dat door de gebruikte temperatuur het stof, leer of textiel deel kan krimpen ten op zichte van de zool. Daar worden ze niet mooier van.

Daarom adviseer ik. Net als bij de reeds genoemde materialen het in basis te reinigen met een neutrale reiniger met een medium harde borstel.

Canvasschoenen schoonmaken

Canvas – net als textiel – is vrij kwetsbaar. Niet in de wasmachine! Gebruik een neutrale shampoo met een medium borsteltje. Niet te hard! Samen met voldoende water – doseer de shampoo voorzichtig – borstel je de schoenen schoon. Beter schoonmaak behandeling een keer herhalen dan te hard van stapel lopen.

Schoongemaakte schoenen laten drogen

Droog je schoenen nooit in de zon of bij een warmtebron zoals een CV of kachel. Zowel leer als textiel heeft tijd nodig om goed en gelijkmatig te kunnen drogen. Ik adviseer daarom altijd op kamer temperatuur. Laat het gerust een nachtje duren. Dan dan pas verder – als ze echt goed droog zijn – met het verder behandelen van je schoenen. 

Extra tip voor canvas / textiel. Je kunt een stevige prop papier in de schoenen drukken zodat er vocht in kan trekken maar dat ze daarnaast hun vorm behouden. Je kunt uiteraard ook gaan voor schoenspanners.

Handige tips voor het schoonmaken van schoenen

  1. Gebruik de volgende uitgangspunten om er een succes van te maken:
  2. Pak een vlekje direct aan, hoe sneller hoe beter met zo min mogelijk inspanning
  3. Probeer een vlek altijd zo droog mogelijk te verwijderen
  4. Ga niet direct voor het sterkste middel. Zorg dat je een neutrale reiniger in huis haalt
  5. Geven schoenen te tijd om te drogen! Nooit in de zon of bij de kachel.
  6. Poets/spray je schoenen en bescherm waar nodig.

Beste schoonmaakproducten voor schoenen

Voor gladleer adviseer ik bij milde vervuiling een Lotion. Meer kracht nodig? Ga voor cleaner. Complete reiniging: Saphir Renomat of Famaco Universal Cleaner.

Suede/Nuck: start met een crepe borstel. Iets sterker is een Collonil Clean & Care. Of ga voor een complete reinigen voor Saphir Omnidaim

Voor sneakers adviseer ik je deze Cleaner. Wil je sterker? Ga voor Deep Clean van Medaille d’Or.

Hoe bescherm je je schoenen tegen vuil?

Het is verstandig om voorzorgs maatregelen te treffen. Eigenlijk kun je alle materialen wel beschermen met een impregneerspray. Daar zitten nog wel wat verschillen in.

Op deze pagina laat ik een deel van ons aanbod van verschillende Waterstop, Antirain, Impregneer, Waterproofer en Invulners zien. Zowel met als zonder Nano technologie en uiteraard de ecologische alternatieven. Check onze impregneer pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Meer

Gerelateerde berichten

Het Slitesterk verhaal

Al sinds het begin van ons bedrijf hebben we een aantal huismerk producten. Dat noemde ik gewoon Schoenspecialist. Maar met het groeien van dit assortiment

Lees verder

Impregneerspray kiezen

De keuze is groot. Heel erg groot als je een water afstotende impregneerspray uitzoekt voor je schoenen. Een goede spray beschermt je schoenen en laarzen

Lees verder