ook jij kunt het!

SCHOENEN POETSEN

MOOI RESULTAAT

De Schoenspecialist helpt je graag!

Elke leren schoen heeft onderhoud nodig. Door regelmatig je schoenen te poetsen houd je ze mooi en heb je er jaren plezier van. Zorg ervoor dat je kwalitatieve schoenpoets gebruikt. Gebruik je namelijk synthetische (vaak de goedkopere) dan sluit de beschermlaag je schoenen af. Vocht kan geen kant meer op en je schoenen worden zeer lelijk. Leer is namelijk een natuurlijk product en moet kunnen ademen. Wij kiezen daarom voor de lijnen van Saphir. Een merk dat in 1925 de Gouden Medaille heeft gewonnen voor haar schoenpoets en nadien nooit geëvenaard is. Nostalgie bij een ambachtelijk vakmanschap. Mooi hé?

Kom je er niet uit? Mail ons gerust! Stuur eventueel een foto mee dan kunnen we je goed adviseren!

Met vriendelijke groet,

Jan van Klooster

De Schoenmaker met een glimlach

Onze schoencrème keuze

Welke schoencreme kiezen?

Zoals gezegd: kies niet voor synthetische (petroleum) schoenpoets of schoencreme. Maar ga gelijk na het schoonmaken met een vuilborstel aan de slag met een voedende schoencreme.

Wij hebben in ons assortiment een aantal mogelijkheden.

Voor de “beste prijs/kwaliteit verhouding” ga je voor Saphir Creme Surfine of Collonil Shoe Cream. Of de Waterstop Tube van Collonil.

De beste kwaliteit krijg je bij Collonil 1909 Supreme Creme de Luxe en Saphir Medaille d’Or Pommadier. Beide zitten bomvol met alleen de beste ingrediënten. Het kleurenpallet is echter in beide gevallen wat kleiner.

Onze wax poets keuze

Ga je voor Wax?

De een poetst liever met een creme, de ander wil een wax en zelf combineren we deze twee soorten schoenpoets graag. Waar creme voornamelijk intrekt zorg je met wax meer voor een laagje die in verhouding voor meer glans zorgt.

Wij vinden de combinatie fantastisch door eerst creme te gebruiken en daarna de schoen deels (neus) of geheel na te poetsen met wax. Weet dat je dit net als creme met kleine beetjes tegelijk aanbrengt. Te is zeker met wax niet goed.

Met de geelwax kun je nagenoeg elke kleur aan. Het lost wat “oude” schoencrème op en neemt die kleur aan en geeft de schoen weer een mooie glanzende look. Na verloop van tijd dien je wel met de juiste kleur verder te poetsen.

Om je schoenen voor en/of na te behandelen

Voor- én nabehandelen

Wil je een optimaal resultaat is het aan te bevelen om je schoenen voor het poetsen in te smeren met Renovateur. Het voedt het leer en houd het leer soepel en zacht. Deze is ook te vinden in twee lijnen

Is er meer nodig? En moeten je schoenen eerst goed schoongemaakt worden en ontdaan van oude schoencrème? Ga dan voor Saphir Cleaner of Saphir Renomat.

Ga je ook voor een mooie afwerking met een extra glanzend resultaat. Gebruik dan Saphir Mirror Gloss. Deze creme komt uit de Medaille D’or lijn en dan vooral aan te raden als je de Medaille D’or Lijn gebruikt en een genieter bent van mooi gepoetste schoenen. Mirror Gloss is juist bedoeld voor de neuzen.

Wil je optimale bescherming en het gemak van een spuitbus. Ga voor Invulner! Deze spray op basis van dierlijke olien voedt en beschermt. En is daarmee een alternatief voor het poetsen. We bieden je de keuze uit de Medaille lijn van Saphir en de reguliere.

Ook je leren zolen hebben bescherming nodig. Met Saphir Sole Guard zorg je ervoor dat er minder vocht in trekt en dat het leer soepel blijft.

Hulpmiddelen voor het schoenen poetsen

Goed gereedschap is het halve werk! We raden voor het insmeren en uitpoetsen altijd borstels aan die voorzien zijn van paardenhaar. Deze zijn kwalitatief een stuk beter dan de kunststof borstels. Omdat het prijsverschil minimaal is hebben wij deze uitsluitend in ons assortiment. We hebben geen borstels van Saphir in ons assortiment omdat de meerprijs daarvoor – volgens ons – niet opweegt regende meerkosten.

Tijdens het poetsen maar ook ideaal voor het opbergen van schoenen zijn schoenspanners: je houd je schoenen strak en in model.

Voor een frisse start raden we je ons complete borstel pakket aan! Gelijk alle borstels van goede kwaliteit in huis.

Kan het ook makkelijker?

Ja zeker!

Laten we duidelijk zijn: het beste resultaat – zéker voor de lange termijn – behaal je met schoenpoets van Saphir. Maar iedereen ziet die reuze handige sponsjes en middeltjes. Voor een snelle opfrisbeurt is het zeker handig zo’n potje in de auto of op het werk te hebben staan.

Dit blijven gebruiken zorgt ervoor dat je schoenen wel een keer een renovatie opknapbeurt kunnen gebruiken. Daarmee bedoelen we helemaal schoon en kaal maken en opnieuw opbouwen.

Ons advies

  1. Schoonmaken: Maak je schoenen eerst schoon met een vuilborstel of doek. Vergeet de randen, naden en stiksels niet. Handig om je veters vooraf er uit te halen. (Tijd om ze te renoveren? Dus echt een grondige opknap beurt nodig? Op onze pagina schoenen renoveren tref je meer info.)
  2. Kies een matchende schoenpoets en paardenhaar insmeerborstel. Breng kleine hoeveelheden schoencrème gelijkmatig met de borstel aan op de schoenen. De poets moet in het leer trekken en niet op de schoen blijven zitten. Vergeet de randen en naden niet goed in te smeren.
  3. Geef de schoenen vervolgens even rust door ze te laten drogen. Niet bij een verwarming! Eventueel herhaal je stap 2 nogmaals als het resultaat nog niet het gewenst effect heeft.
  4. Tenslotte met een uitpoetsborstel de schoenen flink uitpoetsen zodat de poets goed de schoenen in trekt en je schoenen mooi gaan glansen.
  5. Wil je je schoenen vervolgens beschermen? Kies dan voor een impregneerspray zodat extra waterafstotend zijn. Gebruik je Mirror Gloss dan is het insprayen uiteraard niet nodig.

Zijn de schoenen ernstig beschadigd of zijn ze heel erg vaal geworden (vaker poetsen!) dan raden we onze VG Kleurcreme aan. Hierin zitten veel meer kleurpigmenten waardoor je veel dekkender kunt poetsen.

Extra dekkende schoencrème

Extra dekkende schoencreme

Soms heb je meer nodig dan alleen een reguliere schoencrème. Wij adviseren je te kiezen voor Creme Renovatrice van Saphir. Deze creme zit bomvol kleurpigmenten en bevat ijzerdeeltjes om beschadigen weg te werken en je schoenen op te knappen. Als alternatief bieden we ons huismerk VG Kleurcreme aan. Kijk naar de vele kleurmogelijkheden!

Waarom schoenpoets gebruiken?

Natuurlijk weet je dat je schoenen moet poetsen voor de mooie glans. Na een poetsbeurt zien je schoenen er weer fantastisch uit. Maar er zijn meer redenen om je schoenen te poetsen. Leer is een natuur product dat verzorging nodig heeft. Met een voedende creme zorg je ervoor dat het leer niet gaat kreuken en zelfs scheuren.

Hoe vaak moet je schoenen poetsen?

Wil je je schoenen in top conditie houden dan is het aan te raden ze elke 2 tot 3 weken te poetsen. Ben je zuinig? Heb je dure schoenen? Geniet je van mooie glanzende schoenen? Poets je schoenen dan wekelijks. Hoe vaker hoe beter!

Daarnaast moet je je schoenen altijd poetsen / onderhouden nadat ze vies of nat geworden zijn.

Kun je alle soorten schoenen poetsen?

Ja! Maar niet alle leer soorten poets je op de zelfde manier of met dezelfde schoenpoets.

Het meest standaard is gladleer. Maar ook gewaxed en geolied leer kun je poetsen. We hebben zelfs poets voor nubuck. Maar dat is meer een depper.

Wat heb je nodig om je schoenen te poetsen?

Uiteraard heb je schoenpoets, schoencreme of schoensmeer nodig. Daarnaast heb je een insmeerborstel of poetsdoek nodig om je schoenen in te poetsen. Na het poetsen heb je een uitpoetsborstel nodig om je schoenen glanzend op te poetsen en overtollig poets te verwijderen.

Verschillende soorten schoenpoets

Uiteraard is er kwaliteit verschil tussen de vele soorten schoenpoets. Er zijn “snel glans” poets producten, schoenpoets met meer en minder voedende eigenschappen. Ook zit er soms een verschil in de hoeveelheid kleurpigmenten.

Verder is de keus of je voor een hardere variant uit een blikje of creme uit een potje gaat. De eerste wordt regelmatig “wax” genoemd. Terwijl dit niets met het soort leer te maken heeft. Wax bied vaak meer glans aan en je wrijft de poets dichter waardoor je schoenen goed beschermt zijn tegen water en vuil.

Welke schoenpoets heb ik nodig?

Persoonlijke voorkeur is hierin vaak doorslag gevend. Ben je starter? Ga dan voor een schoenpoets – of wax – die voedende eigenschappen heeft. Afhankelijk van de vraag naar kleur kun je voor een poets gaan waar meer kleur pigment in zit.

Om dit makkelijker te maken heb ik een goede poets samengesteld die verzorgt, voed en glans geeft. En dan ook nog op ecologische basis.

Hoe kun je het beste schoenen poetsen?

Het voorbereiden van je schoenen is het halve werk. Neem er even de tijd voor. Verwijder de veters, maak je schoenen schoon met een Lotion voor gladleer en poets ze vervolgens in met schoenpoets naar keuze.

Vervolgens laat je je schoenen even staan. Een klein kwartiertje. Dan poets je ze uit met een uitpoetsborstel. Wil je vervolgens nog meer glans? Zet je schoenen tussen je knieën en met een schone poetsdoek wrijf je ze flink op.

Hoe poets je leren schoenen?

Je poetst gladleren schoenen het beste met een voedende en kleurende schoenpoets. Voor een optimaal resultaat is het aan te raden om vooraf de schoenen te reinigen en te voeden met een Lotion voor gladleer. Je zorgt dan dat het leer optimaal gevoed is. Het eind resultaat is mooier en bestendiger en dus duurzamer.

Hoe lang moet schoenpoets intrekken?

Als je regelmatig schoenen poetst gebruik je steeds maar een klein beetje. Het intrekken van de schoenpoets is dan ook zeer snel gebeurt. Heb je meer poets nodig voor een mooi resultaat? Of breng je een tweede laag schoenpoets aan? Dan adviseer ik je om de schoenpoets een kwartiertje te laten intrekken voordat je verder aan de slag gaat.

Wat is de beste schoensmeer?

Dat is natuurlijk persoonlijke voorkeur. Ik zelf ben zeer enthousiast over Saphir Medaille d’Or Pommadier. Veel voeding en kleurpigmenten.

Als een betaalbaar alternatief ben ik laaiend enthousiast over onze eigen schoenpoets. We hebben niet bezuinigd om de ingredienten!

De beste soorten schoenpoets bevatten verschillende soorten wassen zoals Carnaubawas en bijenwas.

Is er een verschil tussen schoensmeer en schoenpoets?

In eerste instantie niet. Toch proberen schoenpoets fabrikanten met de verschillende namen zoals schoensmeer, schoenpoets en schoencreme de poets in een bepaald prijssegment te drukken. Maar dat is slechts de naam. Op zich wordt met alle drie de termen precies het zelfde bedoeld.

Waar bestel ik schoenpoets?

Bij de schoenspecialist.nl heb je een heel breed aanbod van verschillende soorten en kleuren schoenpoets. Van een snelle poets tot een diep kleurende poets of zelfs een herstellende poets die beschadigingen wegwerkt.

Heb je een vraag? Of advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Ik help je graag verder!

SUEDE ONDERHOUD

SUEDE BEHANDELEN EN BIJKLEUREN

OF GA JE VOOR EEN ANDER KLEURTJE

VERF JE SCHOENEN

WANDELSCHOENEN IN TOPCONDITIE?

WANDEL - BERGSCHOEN ONDERHOUD

HELEMAAL AFGELOPEN?

RENOVEER JE SCHOENEN

WITTE SNEAKERS WIT HOUDEN?

SNEAKER ONDERHOUD

HET KAN OOK ANDERS

DUURZAAM SCHOEN ONDERHOUD